divendres, 14 d’agost del 2009

Guggenheim, MoMA, Rockefeller Center, agost de 2009


Bon dia a tots! Fem un cafetó i comencem la nostra ruta, avui museus. Agafem la línea verda del metro, però quina calor que fa a les estacions i quin fred fa dins el vagó, el nostre termostat corporal no ho aguanta!

Ens deixa a prop del museu Solomon R. Guggenheim que és l’únic edifici que Frank Lloyd Wright va construir a NY. És un edifici blanc que ascendeix en espiral fins acabar en una claraboia en forma de bòveda. Wright va ser un brillant arquitecte capaç de dissenyar edificis molt sòlids, pràctics i alhora d’espectaculars formes circulars en espais rectilinis. De la gran quantitat d’edificis que va dissenyar, que es poden veure en el museu en diferents planells, maquetes i imatges en 3D, se n’ha arribat a construir molt pocs. Trobem grans obres de Kandinsky, La dona planxant de Picasso, entre moltes d’altres.

Ara cap a visitar les grans sales del Museum of Modern Art (MoMA). L’arquitecte va construir l’edifici del museu i després el va emmarcar amb un nou edifici que el cobreix amb vidres per veure l’exterior. Les obres més admirades del museu per nosaltres són entre moltes d’altres: La Nit estrellada de Vincent Van Gogh, La persistència de la Memòria de Salvador Dalí (quadre que fa uns mesos estava exposat al Museu Dalí de Figueres i que també vem veure en directe) , Les senyoretes d’Avinyó de Pablo Picasso, L’ocell del món de Joan Miró, els Nenúfars de Monet, pel·lícules i audiovisuals, gravats i llibres il·lustrats, fotografia, escultura, la Gold Marilyn Monroe i les Campbell’s Soap Cans de l’Andy Warhol. En el nostre mosaic damunt la crònica hem afegit una gran obra falsa, a veure quin expert en història de l'art (sense ofendre a ningú) la troba primer?

Passem per davant d'un Deli, entrem, paguem, mengem i marxem.

Ens orientem i comencem a caminar cap a St. Patrick’s Cathedral, és de les catedrals més grans del món, tot hi que és espectacular no té res a envejar a la de Barcelona.

Anem entre la 5a i 6a avinguda, passem pel Radio City Music Hall, un dels teatres més coneguts del món. Continuem fins arribar al famós Rockefeller Center, ara ple de bars per a consumir i sense la mítica pista de gel ni l’enorme arbre de Nadal. Sabeu on està l’arbre ara? Si només hi és per Nadal, és que deu ésser de plàstic? Quines preguntes que us plantejo...

En Pau augmenta el ritme de caminar i la llargada de la seva ja llarga passa, ah!! la NBA Store. Es compra un pantaló de bàsquet a la secció de nens, és que les talles són enormes!! Però samarretes amb el 23 dels Chicago Bulls del mític Michael Jordan ens diuen que ja no es fabriquen, com pot ésser això!

Aprofitem que ja es comença a pondre el sol per pujar al Top of the Rock, l’observatori que hi ha a dalt de l’edifici del Rockefeller. Des d’aquí dalt tenim una vista privilegiada de tot Manhattan, veiem tots el gratacels des del Dakota, la Trump Tower, el Sony Building, el Waldorf Astoria, el Crysler i sobretot l’Empire State Building (avui il·luminada de color verd i vermell). En Pau busca un bon espai on plantar el petit trípode i alleujar les seves ànsies de fotografia.

Estem rebentats, fins demà, zzzz zzzzz...